WELKE OVERGANGSKLACHTEN

Als je in de leeftijdcategorie zit waar je langzaam begint te merken dat je bepaalde klachten krijgt, vraag je jezelf vast wel eens af of het wel overgangsklachten zijn. Soms zijn het wazige onverklaarbare klachten die zo uit het niet tevoorschijn komen.

Welke overgangsklachten?

Het kunnen klachten zijn waar je nog nooit van gehoord heb, maar wel blijken achter af toch overgangsklachten te zijn.

Er veranderd veel in je lichaam,  je hormonen nemen een loopje met je,  soms in een korte tijd,  dat je aan jezelf gaat twijfelen of je niet GEK bent?

Herkenbaar?

Voor veel dames is het een dagelijks gevecht met de bekende overgangsklachten, maar ook met de onbekende klachten die niet veel vrouwen kennen.

Ach, wordt er dan soms gezegd het hoort er nu eenmaal bij.. Ja dat zal best maar écht prettig is het niet!

​We hebben een opsomming van bekende en onbekende overgangsklachten hieronder staan. Helaas gaan we in dit artikel er niet op in wat je er misschien aan kan doen om het te verminderen. Wat wel zeker is dat we er nog wel vaker op terug gaan komen en misschien een aanvulling maken van wat meer vrouwen voor klachten ervaren en hoe ze er mee omgaan.

Schrik niet van het lijstje met klachten, het is immers niet zo dat iedere vrouw dezelfde klachten zal krijgen. Gelukkig is iedere vrouw uniek op haar manier en zo ook de klachten die je kan en niet hoeft te krijgen.

Opvliegers (een van de bekende klachten)
Pijnlijke borsten
Nachtelijk zweten
Klam gevoel (zweten over hele lichaam)
Hartkloppingen
Geïrriteerd​
Stemmingswisselingen
Onregelmatige menstruatie
Geen zin in sex
Vermoeidheid
Slaapproblemen (slapeloosheid)
Angst (angstaanvallen)
Depressie
Geen concentratievermogen (geen focus)
Hevig zweten en warm hebben
Jeuk
Droge huid
‘spontane’ spierpijn
Pijn in gewrichten
Hoofdpijnen
Spijsvertering problemen
Opgeblazen gevoel
Allergie
Aankomen in gewicht
Dunner haar
Verliezen van haar
Verandering van lichaamsgeur
Koude aanvallen (koud hebben, zelfs rillen)
Wondjes in mond en gehemelte​
Slechte adem
Osteoporose (botontkalking)
​Onrustig
Droge vagina
Zwakke nagels
Tinnitus (​oorsuizen)
Incontinentie​
Slecht onthouden
Bloedend tandvlees​
Tintelingen in handen en voeten
Duizeligheid
Zoals je kunt zien zijn er helaas genoeg overgangsklachten en we denken, weten wel zeker dat dit niet alles is wat je allemaal voor je kiezen kan krijgen.

Laten we hopen dat je gespaard blijft van de meeste klachten. In een volgend artikel gaan we wat dieper in op een aantal van de symptomen en wat je eventueel zelf kan doen om ze te verlichten of misschien kan vermijden. We zullen ook proberen ervaringen van andere vrouwen te delen met hoe ze omgaan met bepaalde klachten. Zodat ook jij er misschien anders mee om kan gaan of er iets tegen kan doen om het te verlichten of zelfs te voorkomen.

Menopauze of overgangHet is nu eenmaal wel helaas zo dat je door de veranderingen van de hormoonhuishouding wel kan verwachten dat er dingen gebeuren in en met je lichaam en daarbij met je geest. Want geestelijk moet je sterk zijn om er mee om te gaan, wat niet altijd mee zal vallen.

Onze moeders hebben het gehad en je oma en ga zo maar door en die hebben zichzelf er ook doorheen geslagen met de nodige up en downs.

Overwin je overgang - Tips-omaftevallen.nl