WELKE LEEFTIJD BEGINT DE OVERGANG?

Simpel geschreven is er geen vaste leeftijd waarop alle vrouwen beginnen met de overgang of menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang kan beginnen is rond de 51 jaar volgens verschillende (Amerikaanse) studies. Maar het is ook volkomen normaal voor een vrouw dat het kan starten tussen de 35 en 59 jaar. Volgens Lila Schmidt, een reproductieve endocrinoloog zijn deze leeftijden helemaal niet vreemd en is het vanaf de leeftijd 35 jaar ook al mogelijk dat de overgang start.

Welke leeftijd begint de overgang? - Afvallen inde overgangHet is niet bekend waarom sommige vrouwen de symptomen van de overgang midden tot eind dertig of begin veertig krijgen.  Sommige vrouwen denken dat als hun menstruatie vroeg begint, dat ze ook vroeg ook zal stoppen. Echter uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit niet het geval is.

Als je stopt met de menstruatie voordat je veertig bent, moet je altijd worden getest om er zeker van te zijn dat er geen andere oorzaak is dan het begin van de overgang. Als je merkt dat je cyclus geleidelijk verandert en dat het onregelmatiger gaat worden is de kans groot dat je in de overgang gaat komen. Het is ook zo dat je niet in één keer in de overgang zal komen en dat je alle symptomen in een keer start of stopt. De overgang is een proces dat verscheidene jaren kan duren voordat je er als vrouw doorheen bent en zal gaan.

Waarom begint de overgang bij sommige vrouwen eerder?

 

De reden dat bij sommige vrouwen de overgang eerder begint is de invloed van de productie van oestrogenen, bij de ene vrouw is dit meer dan bij de ander. Een andere factor kan zijn het aantal zwangerschappen die een vrouw heeft gehad, wat voor soort anticonceptie en of je de kinderen borstvoeding hebt gegeven. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze bepaalde factoren mee kunnen spelen, maar niet een een doorslaggevend bewijs zijn. Zoals het aantal zwangerschappen zou de overgang ietwat vertragen, maar is niet van dien aard dat het noemenswaardig is.

Een van de grootste invloed die van invloed kan zijn is erfelijkheid. Als je moeder en zussen al vroeg begonnen aan de overgang is de kans zeer groot dat deze bij jou ook rond doe leeftijd kan beginnen.Leeftijd Overgang is verschillend - Tips-omaftevallen.nl
Aangetoond is dat vrouwen die roken 1 tot 2 jaar eerder in de overgang kunnen komen dan vrouwen die niet roken. Ook is het zo dat als vrouwen of partners rookte terwijl het ongeboren kind in de baarmoeder zat invloed heeft op latere overgang, dit kan een kaar schelen met vrouwen met partners die niet gerookt hebben tijdens de zwangerschap. Dit is afkomstig van een Japanse studie die gedaan is bij meer dan 1000 vrouwen.

Bij eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa is het aangetoond dat vrouwen op jongere leeftijd in de overgang zullen komen. Stress, overmatige lichaamsbeweging, behandelingen voor borstkanker en andere soorten ernstige ziekten , bepaalde medische aandoeningen en auto-immuunziekten zorgt er voor dat je eierstokken minder productie van de hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt  met als gevolg dat de overgang op jongere leeftijd begint.

Gezondheidsrisico’s

 

De leeftijd waarop de overgang begint kan uw risico op bepaalde ziekten te beïnvloeden. Als je menstruatie vroeg was begonnen, voor je 12e jaar en laat (rond de 55 jaar) in de overgang komt heb je volgens National Institutes of Health een verhoogde risico op borstkanker. Hoewel dit een risicofactor waarover je geen controle hebt. Het enige is wat je kan doen is regelmatig je borsten controleren. Een positieve noot is dat uit recente onderzoeken gebleken is dat vrouwen die last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten wanneer ze net beginnen met de menopauze hebben een lager risico op hart-en vaatziekten en beroertes. Echter, uit de studie is ook gebleken dat als je die symptomen later krijgt in de overgang heb je meer kans op hartklachten.

Welke leeftijd je overgang zou kunnen beginnen is bij iedere vrouw verschillend. Je hebt je eigen unieke biologische klok en die bepaald wanneer het jou beurt zal zijn om de in de overgang te stappen. Sterker nog je hebt geen keuze om het over te slaan, helaas, het nu eenmaal zo bepaald dat iedere vrouw deze periode door zal moeten.