OVERGANG
Overgangsklachten, Afvallen in de overgang, Opvliegers en veel meer…
Suikervrij dieet om af te vallen
SUIKERVRIJ DIEET Ook jij kan in 20 dagen minder trek in zoetigheid hebben zonder hongergevoel en daarbij 1 kledingmaatje minder krijgen Korte inleiding: Het 20 dagen suikervrij dieet is een dieet geschreven door Ria Kamelle die onder andere meerdere boeken heeft...
Overwin je overgang
HOE OVERWIN JE DE OVERGANG? Je bent rond een leeftijd gekomen dat je last kan krijgen van de 'overgang' en helaas met alle klachten die er bij horen. Dit is voor veel vrouwen een dagelijkse strijd die geleverd moet worden tegen de verschillende klachten. We zijn...
Afvallen in de overgang
Wil jij afvallen in de overgang? Wil jij ook Slank door de overgang? Waarom gaat je buikvet niet weg gaat door intensief te sporten of strenge diëten tijdens de overgang? Ontdek zelf hoe jij vetverbrandende hormonen kunt activeren om zonder honger gevoel af te...
Wat gebeurt er tijdens de Overgang?
De overgang is een fase in je leven, er vanuit gaande dat je een vrouw bent, waarbij je van vruchtbare periode over gaat naar een onvruchtbare periode. In deze periode gaan de hormonen van het lichaam een nieuwe balans zoeken. Het is jammerlijk om te melden dat deze periode wel zeven tot tien jaar kan duren voordat je lichaam weer evenwicht heeft gevonden. Dit is niet bij iedere vrouw het geval, dit is bij iedereen anders.
De overgang is geheel iets anders dan de menopauze. De menopauze is de laatste menstruatie. Daarna zal je in de overgang komen. Over het algemeen hebben de meeste vrouwen hun laatste menstruatie en ovulatie rond de 50e levensjaar. Vaak merk je in de tijd daarvoor, maanden tot jaren, dat de menstruatie al onregelmatiger is geworden. De overgang is een natuurlijk proces in een vrouwen lichaam en je kan er veel last van hebben. Een van de oorzaken is dat de eierstokken minder hormonen produceren, het hormoon oestrogeen.
Bijna niemand ontkomt aan de overgangsklachten of verschijnselen. We zullen verschillende overgangsklachten toelichten zodat je misschien de klachten die jezelf hebt herkend als zijnde overgangsklachten of verschijnselen. De meeste van de klachten zal je ongetwijfeld al bekend mee zijn, terwijl andere misschien nieuw zijn voor je. Het betekend niet dat iedere vrouw dezelfde overgangsklachten zal krijgen. Mocht je twijfelen of het écht klachten zijn die bij de overgang horen kan je altijd naar de huisarts gaan om het uit te laten zoeken.
Een bekend verschijnsel zijn de opvliegers. Deze opvliegers veroorzaken bij 60 tot 80 procent van de vrouwen het opkomende gevoel van hitte die kan samengaan met overmatig transpireren over het hele lichaam, met daarbij soms een verhoogde hartslag, tintelingen en blozen in het gezicht. Deze uiting is niet bij iedere vrouw hetzelfde. Bij de een kan het heviger zijn dan bij de ander.
Het aankomen in gewicht is geen uitzondering. Dit kan door verschillende factoren komen zoals het ouder worden, dan gaat je stofwisseling een tandje minder snel en ook door hormonale veranderingen in je lichaam zal je anders reageren op voeding. In de menopauze neemt vetweefsel de taak over van de eierstokken gedeeltelijk over door oestrogenen aan te maken. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat met het juiste dieet het niet nodig om te lijnen, maar anders met voeding om te gaan. Op deze pagina zie je een effectieve manier om af te vallen in de overgang en hoe je het beste daarmee kan omgaan.
Je huid zal helaas tijdens de overgang ook veranderen. Namelijk oestrogeen is gunstig voor je huid, maar aangezien je hormoonhuishouding geheel anders gaat worden en anders zal gaan functioneren. Door de afname van de oestrogenen zal de huid droger en slapper kunnen worden, ook zal de huid gevoeliger worden voor invloeden van buitenaf. Hierbij is een goede raad om je huid goede verzorging te geven door middel van voedende vochtinbrengende crème’s en goede bescherming voor als je in de zon gaat. Je kan dan beter een hogere Uv bescherming nemen die je tegen de scherpe zon zal beschermen.
De overgang zorgt er voor dat je hormoonhuishouding anders zal worden, zo ook het evenwicht wat er normaal is tussen vrouwelijke en manlijke hormonen. Doordat de vrouwelijke hormonen, oestrogenen, minder worden, maar daar en tegen de manlijke hormonen gelijk blijven functioneren is de kans groter dat je last kan krijgen van meer haargroei op je kin, bovenlip, benen en misschien andere plaatsten waar je niet op zit te wachten. Ook dit is bij iedereen verschillend. Er zijn verschillende manieren om het te verwijderen, zoals harsen, ontharen p een andere manier en epileren. Ook is het mogelijk dat juist door de afname van de oestrogenen je haar dunner kan worden en dat je haar zal verliezen. Als je teveel haren verliest is het wel nodig om naar de arts hiervoor te gaan.
Je borsten zullen tijdens de overgang veranderen. Door de leeftijd net als bij mannen zal het bindweefsel slapper worden. Door de afname van oestrogenen kunnen de borsten minder stevig worden door de verandering van melkklieren en vetweefsel in je borsten.
Slapeloosheid en vermoeidheid is ook een van de veel voorkomende klachten die bij de overgang ‘horen’. Door de veranderingen in het lichaam zoals opvliegers is het stukken moeilijker om in slaap te komen. Wat meestal een gunstige invloed heeft op de slapeloosheid is regelmaat. Proberen op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd wakker te worden en op te staan en beperk de vochtinname in de avond. Dit om te voorkomen dat je s’nachts uit bed moet om naar de toilet te gaan. Soms kan je lusteloos en vermoeid blijven door de grote veranderingen in je lichaam. Denk aan jezelf en geef jezelf dan meer rust en probeer regelmatige te leven en te eten. Dit alleen kan al een positieve invloed hebben op je gestel.
Concentratievermogen en geheugenverlies komt veelvuldig voor bij grote groepen vrouwen in de overgang. Zoals het vergeten van de kleine dingetjes of kleine dingen niet meer onthouden komt voor. Het is te wijten aan de verandering in het lichaam, zoals de hormonale veranderingen en te kort aan rust door bepaalde klachten. Daardoor kan het concentratievermogen af nemen. Dit kan je verbeteren door te werken aan een algehele fitheid van je lichaam en daardoor fitheid in je geest.
Wederom door de lagere oestrogeen niveau is het mogelijk dat je nagels droger en brozer lijken dan voorheen. Je nagels net als je huid heeft vocht nodig en dit zou je zoveel mogelijk kunnen ondervangen door evenwichtige voeding te nemen en drinken van genoeg vocht.
Licht in je hoofd, duizeligheid is een bekende overgangsklacht die kan worden veroorzaakt door de daling van de hormoonspiegels. Deze klachten kunnen plotseling ontstaan en kunnen net zo snel weer verdwenen zijn. Positieve invloed hierop is een stabiele levensstijl met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.
Oestrogeen beïnvloed de doorbloeding van het geslachtsorgaan. Door de verminderingen van de oestrogenen is het mogelijk dat de urinebuis en vagina droger en gevoeliger worden. Daardoor zou het hebben van sex met een partner pijnlijker en minder gemakkelijk worden. De balans in de vagina hersteld zich niet meer zo snel, dus hygiëne is zeer belangrijk. Gebruiken van een glijmiddel kan een oplossing zijn.
Neerslachtigheid, innerlijke onrust, prikkelbaar, huilbuien, emotionele uitbarstingen, angstgevoelens, gevoel van eenzaamheid. Dit zijn een aantal van de vervelende overgangsklachten die veelvuldig voorkomen bij veel vrouwen. Het komt omdat er veel veranderd in je lichaam, je geest, hormonaal, accepteren dat je ouder wordt.
Depressie, Angst en prikkelbaarheid zijn helaas ook veelvoorkomende overgangsklachten. Gevoelens van angsten, verdriet, prikkelbaarheid zijn het gevolg
van de grote veranderingen in het lichaam en daarbij het besef dat je ouder wordt. Door de hormonale veranderingen kan het zijn dat je gevoelens op en neer gaan en kan het zijn dat je prikkelbaarder tegen de mensen bent in je omgeving, die op hun beurt kunnen reageren op jou prikkelbaarheid waardoor de situatie ietwat kan verergeren. Neem jezelf in bescherming door voldoende rust te nemen en praat met de mensen waar je mee omgaat over wat je doormaakt om begrip te krijgen. Dit zal al voor een bepaalde rust zorgen voor jou en je omgeving. Hoe ga je hier mee om? Wat kan je doen om positief te blijven? Op deze vragen kan het boek ‘overwin je overgang‘ je verschillende handvatten geven waar je wat mee kan.
De overgangsklachten die hierboven staan zijn waarschijnlijk slechts een handjevol van de klachten die er daadwerkelijk zijn. Het zijn zeker niet de leukste momenten die je door kan maken als je in de overgang zit of komt. De klachten kunnen zeker verzacht worden door bepaalde handelingen of andere manieren aan te leren die je kunnen helpen makkelijker door deze periode van je leven te komen en het beste er van te maken.
Menstruatie tijdens de overgang
Menstruatie tijdens je overgang Menstruatie tijdens je overgang Zoals je weet zijn er genoeg vervelende kwaaltjes die je kan ervaren tijdens je overgang. Zo zijn de hartkloppingen en opvliegers je vast wel bekend, bij de een erger dan bij de ander. Door de...
Welke Overgangsklachten
WELKE OVERGANGSKLACHTEN Als je in de leeftijdcategorie zit waar je langzaam begint te merken dat je bepaalde klachten krijgt, vraag je jezelf vast wel eens af of het wel overgangsklachten zijn. Soms zijn het wazige onverklaarbare klachten die zo uit het niet...
Welke leeftijd begint de overgang
WELKE LEEFTIJD BEGINT DE OVERGANG? Simpel geschreven is er geen vaste leeftijd waarop alle vrouwen beginnen met de overgang of menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang kan beginnen is rond de 51 jaar volgens verschillende (Amerikaanse) studies. Maar het is...