Stevia - Suikervervanger

Stevia de Suikervervanger

Laten we beginnen met uit te leggen dat ‘gewone’ suiker niet goed is voor je lichaam. In meerdere naslagwerken kun je terug vinden waarom niet.

Al verscheidene jaren was er al een natuurlijke vervanger voor Suiker, Stevia geheten, maar dit product mocht in Nederland niet verkocht worden omdat het eerst grondig getest moest worden.

Nu is sinds november 2011 Stevia (eindelijk) goedgekeurd voor consumptie binnen Europa. In Azië en Amerika wordt Stevia al langer gebruikt en is zelfs Coca Cola light gezoet met Stevia. Daarnaast is Stevia uitermate geschikt voor diabetici en om mee te koken/bakken. Deze eigenschappen maken Stevia uniek en de zoetstof van de toekomst.

Stevia heeft buiten zijn zoete smaak, die jezelf kan bepalen met de dosering, ook een positieve werking op je gezondheid! Het bevat geen nadelige caloriën, dus geen extra pondjes. Ook wat niet onbelangrijk is, het heeft geen nare nasmaak!

Stevia is in verschillende vormen te verkrijgen, zoetjes, poeder en zelfs vloeibaar.  Hieronder een tabel met hoe de verhouding is tegenover ‘gewone’ suiker.

Hoeveelheid suiker Stevia poeder puur Stevia vloeibaar
1 kopje 1 theelepel 1 theelepel
1 eetlepel ¼ theelepel 6-9 druppen
1 theelepel 1  mespuntje 1/16 theelepel 2-4 druppen

Stevia een prima en verstandige vervanger voor Suiker, dus een aanrader om uw koolhydraten en calorie inname te beperken.

Diverse Stevia producten

 

DE STEVIA PLANT

Stevia Rebaudiana Bertoni, zoals de kruidachtige plant voluit heet, komt oorspronkelijk uit Paraguay. De Guarani-indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om hun kruidenthee en voedsel te zoeten. In de zestiende eeuw maakten de Spaanse veroveraars als eerste Europeanen kennis met het zoete stevia kruid. Pas aan het eind van de negentiende eeuw raakte de westerse wereld serieus geïnteresseerd en begon de wereldwijde opmars van stevia.

SMAAK VAN STEVIA

De zoete smaak zit in de stevia bladeren. Een blad van goede kwaliteit is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose. Het steviablad dankt haar zoete smaak aan de glycosiden. Dit zijn plantaardige stoffen met een suikerachtige component. Naast verse stevia bladeren zijn gedroogde bladeren en ruw stevia-extract te gebruiken als zoetstof.

STEVIA PLANTAGES

Wilde stevia is nog steeds te vinden in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Daar wordt de plant tot zestig centimeter hoog. Op de stevia-plantages in delen van Brazilië, Paraguay, Uruguay, Centraal Amerika, Israël, Thailand en China komen de planten tot maximaal negentig centimeter. Steviaplantjes zijn te kweken op vrij arme bodem en zijn vijf jaar of langer geschikt voor economische productie. Het bovengrondse deel wordt twee-maal per jaar geoogst. De wortels blijven zitten en geven weer nieuwe scheuten.

 

Diverse Stevia producten