Menstruatie tijdens je overgang

 

Menstruatie tijdens je overgang

Zoals je weet zijn er genoeg vervelende kwaaltjes die je kan ervaren tijdens je overgang. Zo zijn de

hartkloppingen en opvliegers je vast wel bekend, bij de een erger dan bij de ander. Door de grote hormonale veranderingen zijn er verschillende veranderingen merkbaar zo ook je menstruatie.

Als je in de menopauze komt is dit de laatste dag dat een vrouw de laatste menstruatie krijgt en duurt meestal niet langer dan één dag.

Wat zijn zoal de Menstruatieklachten tijdens de overgang?

Voor veel vrouwen is het helaas een periode die niet onopgemerkt voorbij gaat en er kunnen dan ook verschillende klachten langs komen waar je zeker niet op zit te wachten. Een van de symptomen is de verandering van de de menstruatie. Bij verschillende vrouwen zal de menstruatie korter duren, maar het kan ook juist heviger kan worden met zwaardere bloedingen dan voorheen. Dit alles is het gevolg van de veranderingen van de hormonen, de oestrogenen en progesteron nemen af in de eierstokken. Dit is de oorzaak dat de menstruatie kan verergeren, verminderd en tenslotte ook zal uitblijven.

Lichte, uitblijven of juist hevige menstruatie

De productie van het hormoon progesteron zal afnemen, waardoor de menstruatie van het begin van de overgang uitblijft, licht of juist korter zal duren. Als progesteron af neemt en daarbij de hormoonproductie onregelmatiger zal worden zal er meer slijmvlies worden opgebouwd in de baarmoeder. Hierdoor kan een gevolgd zijn er veel bloedverlies is tijdens de menstruatie. Dit kan uiterst vervelend zijn voor vrouwen die dit ervaren en meemaken. Het kan zo erg zijn dat je jezelf zwakker zal voelen en daardoor je dagelijkse normale dingen even niet kan doen. Uiterst vervelend dus. Ook hier zijn oplossingen voor als je dit hebt. Het is mogelijk dat je hiervoor een passende oplossing kan vinden samen met je huisarts.

Onregelmatige hormoonproductie

De menstruatie kan helaas ook langer duren dan je normaal zou hebben, dit alles wordt veroorzaakt door de afnemende hoeveelheid progesteron in je lichaam. Dit hormoon zorgt er normaal voor dat je menstruatie gecontroleerd zal worden op duur en intensiteit. Helaas is ook deze hormoon van slag en is de controle niet meer van toepassing zoals normaal gesproken het geval was.

Menstruatie stop

De perioden tussen de menstruaties kunnen als de menopauze nadert juist langer op zich laten wachten. Op den duur blijft de menstruatie geheel uit. Er kan bijna met zekerheid worden gesteld als je meer dan een jaar geen menstruatie meer hebt gehad dat de menopauze is gepasseerd. Wat betekend dat je definitief voor in de overgang zit.

Het is helaas zo dat je als vrouw deze vervelende periode door moet komen en dat zal je zeker lukken, net zoals het jouw moeder en haar moeder is gelukt is.