Koolhydraatarm eten

Wat gebeurt er in je lichaam als je daadwerkelijk minder koolhydraten eet, dus koolhydraatarm eten toepast.

Korte Inleiding

complexe koolhydratenWe zullen in dit artikel verschillende aspecten behandelen die te maken hebben met betrekking tot Koolhydraatarm eten. Uitgebreid toelichten wat koolhydraten nu eigenlijk doen en wat je lichaam er aan hebt en ook wat er gebeurt als je teveel ‘verkeerde’ koolhydraten eet.  Er zal een onderscheid worden gemaakt tussen de goede en slechte koolhydraten.

Zal je gezonder worden door het minderen van Koolhydraten? zal je snel resultaat boeken als je af wilt vallen met een koolhydraatarm programma of dieet. Heb je koolhydraten nodig om te kunnen functioneren? Op dit soort vragen proberen we in dit artikel zoveel mogelijk in te gaan.

Energiebron

Koolhydraten kunnen worden gezien als energiebron voor je lichaam. Koolhydraten zijn belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. De koolhydraten geven ons lichaam energie. Koolhydraten zijn suikers. In de voeding die je tot je neemt kun je onderscheid maken enkelvoudig of meervoudig, verteerbaar of onverteerbaar. Zo hebben we glucose, een soort koolhydraat, nodig voor onze concentratie.

Suikermoleculen

De koolhydraten zijn opgebouwd uit een of meerdere suikermoleculen (sachariden). De Koolhydraten zijn op verschillende manieren opgebouwd. Het aantal sachariden waaruit de koolhydraten zijn opgebouwd.

Enkelvoudig is opgebouwd uit 1 sacharide deze is heet de Monosachariden. Disachariden zijn twee sachariden aan elkaar verbonden. Daarna komen de oligosachariden die uit 3 tot 9 sachariden zijn opgebouwd en tot slotte de Polysachariden die uit meer dan 9 sachariden is opgebouwd. Deze drie soorten Koolhydraten worden op een totaal verschillende manier in je lichaam opgenomen. Om te weten welke voedingsmiddelen onder welke koolhydraat groep vallen is het beter mogelijk goede bewuste keuzes te maken welk voedsel je gaat eten.

Groepen Koolhydraten

Monosachariden zijn de enkelvoudige opgebouwde koolhydraten en deze zullen het snelst in je lichaam worden opgenomen. Onder deze groep valt onder andere Glucose (dextrose), Frutose ook wel fruitsuikers genoemd en Galactose (melksuikers).  Deze worden na het eten erg snel in je bloed opgenomen. De eerste energiebron is dan ook de monosachariden. Pas daarna zal er vet worden verbrand. Teveel aan monosachariden zal leiden tot grotere vet reserves en dit zal leiden tot gewichtstoename. Doordat er niet aan vetverbranding toe word gekomen in je lichaam. Fruit valt onder de groep fructose de fruitsuikers. Fruit bevat natuurlijk niet alleen de suikers zoals we vermelden maar ook vitaminen, mineralen, vezels, water en enzymen. Door de vezels in fruit worden de suikers langzaam in je lichaam opgenomen. Fruit is daarmee een goede energiebron omdat het goede voedingsstoffen geeft.

Koolhydraat producten

De meervoudige koolhydraten Disachariden bestaat uit meer dan 1 suikermolecuul. Deze disachariden zijn twee suikermoleculen aan elkaar. Een aantal voorbeelden zijn Lactose ook wel melksuiker genoemd bestaat uit Glucose en galactose. Sucrose of Sacharose of te wel biet- of rietsuiker en Maltose. Maltose zit onder andere in snoep, sportdrankjes en soms in brood. Deze meervoudige disachariden moeten worden omgezet naar enkelvoudige monosachariden door ons lichaam omdat ze moeten kunnen worden opgenomen door onze darmwand en dit vergt meer vertering dan de enkelvoudige suikers.

Dan hebben we de Polysachariden die zijn opgebouwd uit tien tot honderden monosachariden, deze noemen we ook wel de complexe koolhydraten. Ze worden complex genoemd omdat ze niet direct opgenomen kunnen worden in je lichaam. Deze complexe koolhydraten zorgen dat je lichaam meer werk hebt om het af te breken, waardoor sneller vetreserves zullen worden aangesproken, als je lichaam energie nodig heeft.  Ook zullen ze langzamer in je bloedbaan terecht komen en geven langer energie. Dit zit onder andere in volkoren granen, diverse noten en zaden, zilvervlies rijst en verschillende granen. De complexe koolhydraten geven je lichaam geen piek in je suikerspiegel en zorgen daarbij dat je langer verzadigd blijft.

Slechte koolhydraten - koolhydraatarm etenIn alle voedingsmiddelen zitten de verschillende koolhydraten zoals boven beschreven. Dit zal ook inhouden dat sommige koolhydraten makkelijker verteren dan de andere. De verteerbare koolhydraten worden in het lichaam opgenomen als energiebron. Niet verteerbare koolhydraten zitten in verschillende voedingsvezels, deze kan het lichaam niet opnemen en zal daardoor ook niet direct als energiebron worden gebruikt. Voor het proces zijn deze voedingsvezels wel belangrijk voor de werking, functie van de darmen.

Aangeraden verhouding koolhydraten

Volgens het voedingscentrum is een gezonde verhouding van 40% tot 70% energie die je uit koolhydraten haalt. Vaak is dit voor veel mensen moeilijk te bepalen omdat je niet altijd precies weet wat en hoeveel koolhydraten een gerecht daadwerkelijk bevat.

Het belang van Koolhydraten

De koolhydraten zijn een essentiële energiebron voor je lichaam. Daarbij heb je ook vetten en eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Het zijn de belangrijke brandstoffen voor ons lichaam. Door een goede verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zal alles ‘gesmeerd’ in je lichaam lopen. Je hormoonhuishouding, energielevel, huid en ga zo maar door hebben in de juiste verhouding de voeding nodig.

Goed en slechte koolhydraten

koolhydraatarm broodjeEr zijn wel degelijk goede en slechte koolhydraten. Onder de complexe koolhydraten merk je snel dat je langere tijd verzadigd zal blijven. Meestal zijn dit onder andere de volkorenproducten. Dit kan onder de goede koolhydraten worden gebracht. Ze geven je voldoende voeding en daarbij zitten er ook essentiële vitamines, vezels, mineralen in dit soort producten. In tegenstelling met de verkeerde snelle koolhydraten die vaak uit snelle suikers zal bestaan. Je kan door blijven eten en krijgt veel minder snel een verzadigd gevoel, daarbij krijg je ook snel teveel calorieën binnen wat er voor zorgt dat je sneller aan zal komen en geven meer gezondheidsrisico’s.

Wees bewust met de koolhydraten die je eet. Een voorbeeld van een aantal goede bronnen koolhydraten zijn volkoren producten, bruine pasta, zilvervlies rijst, volkoren rijst, couscous en quinoa. De meeste groenten bevatten weinig calorieën een aantal voorbeelden hiervan zijn sla soorten, tomaten, komkommers en nog andere.

Vaak zitten er in sausjes die je kan gebruiken bij je eten veel suikers verwerkt, wat weer de verkeerde koolhydraten zijn. Wees bewust met welke sausjes en dressings je gebruikt. Zo is bijvoorbeeld Ketchup een bekende suikerhoudende tomatensaus. Het kan wel erg lekker zijn, maar teveel hiervan zal zijn tol vragen. Beter is het om zelf een tomatensaus te maken als je er echt zin hebt van verse tomaten en daarbij wat kruiden toegevoegd. Ten eerste weet je dan dat het vers is, wat er in zit en je vind het waarschijnlijk ook nog lekkerder.

Koolhydraatarme voeding

complexe koolhydraten - koolhydraatarm etenJe hebt tal van koolhydraatarme voedingsmiddelen die je kan eten die zorgen dat je genoeg goede koolhydraten binnen krijgt en dat je lichaam blijft functioneren zoals het hoort. Met koolhydraatarm eten zal je inname meer worden beperkt tot rond de 20% koolhydraten en daarbij 50% eiwitrijke voeding en goede gezonde vetten die rond de 30% zullen zitten. Dit maakt dat het een koolhydraatarm voedingspatroon zal zijn. Volgens het gemiddelde wat op 40% lag van koolhydraten. Iedereen zal anders reageren op aanpassing van hen eetpatroon en inname van koolhydraten.

 

Ten slotte

Koolhydraten zijn niet geheel onmisbaar in je eetpatroon, mits het om de juiste verhouding gaat van de juiste koolhydraten. Daarom zijn er tegenwoordig genoeg waardevolle programma en boeken te vinden waarin staat welke koolhydraten je wel en welke je beter niet kan nuttigen. In welke verhouding je ze tot je neemt is ook zeer belangrijk. Het is eenmaal zo als je teveel koolhydraten neemt zal je al snel merken dat je er van zal aankomen, wat je mogelijk niet wilt. Daarbij is het belangrijk in het oog te houden welke koolhydraten je neemt en de hoeveelheid.