Gezond afvallen en de vergoeding van de zorgverzekering

 

Afvallen met een beetje hulp is altijd makkelijker dan het helemaal op je eigen houtje doen. Zorgverzekeraars willen een gezond gewicht stimuleren om aandoeningen als gevolg van overgewicht te voorkomen, en bieden daarom verschillende mogelijkheden om af te vallen onder begeleiding .

Om een gezond gewicht te aan te moedigen en om aandoeningen als gevolg van overgewicht te voorkomen, biedt de zorgverzekering verschillende mogelijkheden om af te vallen met begeleiding. In dit artikel worden een aantal mogelijkheden besproken.

 

De diëtist

Veel mensen weten het niet maar vanuit de basisverzekering heb je recht op drie uur voedingsadvies door een diëtist! Dit wordt, na aftrek van je eigen risico, volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het maakt niet uit bij welke je zorgverzekering je hebt want bij alle ziektekostenverzekeraars is de basisverzekering hetzelfde. Zolang je maar een verwijzing van de huisarts hebt, kun je gebruik maken van het dieetadvies. Je moet wel opletten of jouw zorgverzekeraar een contract heeft  met de diëtist die je bezoekt.

 

De gewichtsconsulent

Bij sommige ziektekostenverzekeraars zit er in het aanvullende pakket een zogenaamd preventiebudget. Hiervan kun je bijvoorbeeld een EHBO cursus of reanimatiecursus volgen.  Binnen dit budget is ook ruimte voor vergoeding van een gewichtsconsulent. Dit is iemand die advies geeft over voeding en bewegen aan gezonde mensen met gewichtsproblemen. Deze persoon kan je ook doorverwijzen aan een diëtist indien nodig. Het voordeel van een bezoek aan de gewichtsconsulent is dat dit vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering en er dus geen eigen risico op van toepassing is.

De sportschool

Sporten helpt bij afvallen! Veel ziektekostenverzekeraars willen hun verzekeringnemers dan ook stimuleren door genoeg te bewegen. Daarom bieden ze vaak kortingen aan op fitnessabonnementen en bij sommige ziektekostenverzekeraars krijg je er nog wat extra’s bij zoals een gratis fittest of korting tot groepslessen.

Gezond afvallen kan op verschillende manieren, zo zijn er tal van mogelijkheden die je terug kan vinden op de websites waar je wat aan kan hebben.