Crash Dieet – Begin niet aan Crashdiëten

De titel van dit artikel laat het je al duidelijk weten hoe wij tegenover het crashdieet staan.

Met een crashdieet is het mogelijk om razendsnel kilo’s te verliezen, zeker de eerste week gaat het al aardig hard met de kilo’s. Het is niet onlogisch dat veel mensen voor dit fenomeen gaan, je valt er immers snel en effectief van af. Ook zijn er tal van goede redenen waarom je het wel zou willen doen. Omdat je eerdaags op vakantie gaat en er met vol zelfvertrouwen goed uit wil zien in je bikini of badpak, of wellicht als je gaat trouwen dat je in je mooie trouwjurk beter uit ziet. Of je bent het helemaal zat om die extra kilo’s te hebben en nu is het tijd dat het er af gaat. Genoeg reden om het snel en effectief te doen met een crashdieet.

STOP!weegschaal-crashdieet

We willen allemaal binnen een korte tijd gezond afvallen, maar is het crashdieet dan wel zo’n goed idee?

Er zitten wel degelijk bepaalde risico’s aan om dit soort dieet te volgen, we zullen er een aantal van deze nadelen toelichten. Het kan écht afschuwelijke dingen met je lichaam doen en dat is niet echt waar jij op zit te wachten. Wat je beter wel kan doen zullen we ook bespreken. Dus lees snel door om er achter te komen waar we het over hebben.

Verhongeren en wel tot 7 kilo afvallen

 

Het crash dieet heeft als doel om in een zo kort mogelijk tijd veel gewicht te verliezen (ten kosten van wat dan ook). Zo zijn er mensen die claimen er wel 7 kilo in een week mee afgevallen te zijn.

Zo min mogelijk calorieën binnen krijgen is het basis van Crash dieet. In verschillende gevallen van het dieet is het maximum 440 calorieën per dag! Moet je voorstellen dat een volwassen persoon minimaal 2000 calorieën moet binnen krijgen op basis van de dagelijkse hoeveelheid. Zie het tabel van voedingswijzer om te kijken in welke categorie jij past. Dan heb ik wel een idee hoe jij je gaat voelen als je maar rond de 440 calorieën binnen zal krijgen. Het dieet is gebaseerd op inname van weinig calorieën en kan met soep, fruit of andere variaties. Als het maar weinig calorieën in zitten zodat je lekker snel af zal vallen.

Wat we zeker weten wat je niet leuk zal vinden aan het dieet is dat je constant een honger gevoel zal hebben, wat logisch is omdat je jezelf aan het uithongeren bent. Ook zal je snel last krijgen van de ‘bijwerkingen’, Zwak voelen, slaperig, concentratie problemen en ga zo maar door. Vitamine en mineralen te kort en andere essentiële voedingsstoffen die je niet binnen zal krijgen door het diëten. Zeker geen leuke bijkomstigheden van dit soort diëten. We hebben hieronder een aantal soorten van het crashdieet kort toegelicht om een idee te krijgen wat je mag doen met dieet. Deze crash diëten moet je nooit gaan volgen! of beter zelfs, Geen crash dieet volgen..

Soepdieet: Ook wel bekend als het ‘Cabbage soup diët’ Het is de bedoeling met dit doet om zo weinig mogelijk vet en vezels binnen krijgt. De koolsoep is hier een bekende variant van. De koolsoep zal worden gemaakt met kool aangevuld met andere groenten naar keuze. Dit dieet is meestal voor 7 dagen.  Door het uitblijven van vetten en vezels zal je snel gewicht verliezen.

yogurt

Yoghurt dieet: Het kan niet anders zijn zoals de naam al aangeeft dat dit dieet voornamelijk bestaat uit yoghurt. Met dit dieet kan je het zo ingrijpend maken als je zelf wil, hoe meer eten je zal vervangen voor yoghurt hoe minder calorieën je binnen zal krijgen. Een goede eigenschap van Yoghurt is dat het laag in calorieën is. De yoghurt stilt je honger als je trek hebt en daardoor krijg je minder calorieën binnen dus zal je afvallen.

Shake dieet: Makkelijke manier om met standaard shakes af te vallen en het voordeel van de shakes is dat je mee kan nemen en dus kan nemen waar je ook bent. Met de shakes kan je zelf vaak bepalen hoeveel je af wil vallen en dan stopt met de shakes als je genoeg bent afgevallen. De shakes zijn vaak ter vervanging van je maaltijden. Je kan met de shakes snel afvallen.

Ziekenhuisdieet:  Het ziekenhuis dieet is er een die extreem laag in calorie inname is. We hebben een artikel over het ziekenhuisdieet op de website staan met wat meer informatie over het dieet.

Cambridge dieet: Het cambridge dieet bestaat uit ongeveer 500 tot 800 calorieën en is daarmee ook wel een ingrijpend dieet die snel impact zal hebben op je gewicht.

Dit zijn een aantal van de crash diëten die er zoal zijn en populair zijn om te volgen. Maar al deze diëten zorgen dat je onder de dagelijks calorie inname blijft die aanbevolen is en dit kan zorgen voor de nadelen die een impact op je lichaam zal hebben. Zoals je lichaam zal reageren op je lage inname van voeding, de calorieën en zal in de ‘overlevingstand’ gaan. Deze natuurlijke manier van overleven van je lichaam zorgt er voor dat je juist niet je vet kwijt raakt maar juist de belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt.

Crash dieet nadelen meer dan voordelen

Dit zorgt er voor dat je ellendig gaat voelen, zwak, minder tot weinig weerstand en nog meer van dat soort klachten. Dit is niet waarvoor je het zou willen doen. Ook zal je spiermassa afnemen, omdat je lichaam deze gebruikt als energie bron. Door de ‘verbranding van je spiermassa verlies je ook water wat voor een groot deel in je lichaam zit. Daardoor lijkt het als je goed afvalt, maar het is alleem maar het verkeerde wat je afvalt, juist je spiermassa kan je helpen beter af te vallen als het nodig is.

Wat dacht je van het bekende JoJo effecct? Als je denkt op je juiste gewicht te zitten en je stopt met het dieet zal je al snel weer terug naar je ‘oude’ gewicht gaan of zelf zwaarder worden. Je hele metabolisme is in de war omdat het te weinig optimale voedingsstoffen heeft gekregen staat je metabolisme op een paar tandjes lager om de energie die kreeg van het te weinige eten nog enigszins te benutten.

Als je dan weer normaal gaat eten volgens je oude lifestyle dan zal je daardoor dus sneller gewicht aankomen dan dat je het kwijt bent geraakt. Helemaal niet leuk, gewoonweg frustrerend, heb je net honger geleden om af te vallen komt het er weer net zo snel weer aan.

Wat ook gebeurt als je met de crash diëten aan de gang bent geweest is dat je essentiële voedingsstoffen te weinig binnen hebt gekregen zoals: ijzer, vitamine b(12), kalium, natrium magnesium, koper, anti oxidanten en ook de belangrijke vezels, vet, fruit en proteïnen, eiwitten (nodig voor je spieren).  Door herhaaldelijke malen het dieet te volgen zal je verhoogd risico op ernstige klachten krijgen zoals last van je nieren, lever, hersenschade, hartaanval of zelfs een beroerte. Ik denk dat je het wel met ons eens bent dat het dat allemaal niet waard is!..

Maar nu de grote vraag wat is dan wel verstandig om te doen om gezond af te vallen en dan hebben we het over gezond afvallen zonder al deze nadelen. Zonder dat je teveel moet laten en dat het toch redelijk snel gaat?

Een aanrader is de afslank receptenbijbel waar waardevolle en makkelijk te volgen recepten en tips in staan die je helpen gezond af te vallen zonder daar veel voor moeite voor te doen.

Ook is een aanrader het Eiwitdieet van Fitplan dit is misschien wel een van de beste afslank combinatie van de laatste tijd.  Kijk zelf welke manier bij je past, beide zijn zeer effectieve manieren op gezond en verantwoord af te vallen.