Afvallen lukt niet?

Probeer je af te vallen en lukt het niet zoals je zou willen en geeft de weegschaal toch steeds de verkeerde cijfertjes aan? We hebben een aantal tips die je in de gaten moet houden wat je wel of juist niet zou moeten doen.

lukt het niet om af te vallen - ontbijtBegin de ochtend altijd aan een ontbijt. Dit zal je stofwisseling op gang brengen, dit is nodig om uiteindelijk calorieën te verbranden. Als je geen ontbijt neemt in welke vorm dan ook zal je lichaam denken dat het de ‘reserve’ vast moet houden en dit is nu juist niet wat je wil. Dus begin langzaam aan met een aantal crackers om aan je ontbijt te wennen.

voldoende slaap om effectief af te vallenSlaap voldoende. Soms is het moeilijk om elke nacht voldoende slaap te krijgen, maar het is bewezen dat het belangrijk is voor je gezondheid als je af wilt vallen. Het hongerhormoon zal bij slaapgebrek actiever zijn, wat inhoud dat je meer trek krijgt en daardoor meer gaat eten of extra snack neemt. Ook heeft te weinig slaap een negatieve invloed op je stofwisseling en zal deze ook minder vet verbranden. Probeer 8 uur slaap per nacht, dit zal je alleen maar helpen om fris op te staan.

Neem niet teveel van het goede. Daar bedoelen we mee dat je van de gezonde producten niet overdadig veel moet nemen, ook al zijn  ze nog zo lekker, want ook dit zal tegen je werken. Een handje noten in plaats van de hele verpakking. We weten het valt niet altijd mee om mate te houden met sommige lekkere ‘gezonde’ voeding, maar ook dat kan een valkuil zijn. Te veel zal zorgen voor meer calorieën en ook die wil je niet als reserve hebben. Dus eet gezonde producten ook met mate!

stress werkt slecht bij afslankenZorg voor minder Stress. Het klinkt makkelijker dan het soms kan zijn dat weten we, maar teveel (langdurige) stress zorgt er voor dat je lichaam cortisol en adrenaline aan kan maken, waardoor je meer trek krijgt. Het stresshormoon zorgt er voor dat je een slechtere spijsvertering kan krijgen, eerder vermoeid zal zijn en spiermassa zal verminderen. Probeer zoveel mogelijk te ontstressen door ontspanning. Dit is bij iedereen verschillend. Bij de een is een lekkere stevige wandeling ontspannend, terwijl voor iemand anders een goed boek, goede film of sporten ontspannend kan werken.

Weegschaal. Ga niet te vaak op de weegschaal staan, in ieder geval niet elke dag. Als je een dieet volgt of probeert af te vallen, likt het daardoor soms net of je niet snel genoeg afvalt. De ene dag hou je misschien wat meer vocht vast dan de andere dag of je hebt de dag er voor toch net iets meer gegeten…  Probeer een keer in  de week op de weegschaal te staan zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe je het de afgelopen week hebt gedaan. Valt niet altijd mee…. Daar weten we alles van… Vergeet trouwens niet als je aan het sporten geslagen bent dat je soms wel zwaarder kan worden door de spiermassa die je op zal bouwen. Gebruik in dat soort gevallen de meetlint of probeer naar je vetpercentage.

koolhydraten - goede koolhydraten om af te vallenVergeet de snelle koolhydraten. Als je echt op je eetpatroon, voeding of een dieet let zorg er dan voor dat je wit brood, gewone paste, rijst probeert te vervangen voor de ‘langzame’ koolhydraten. Als je de snelle koolhydraten eet heb je namelijk weer sneller trek om iets te eten omdat het sneller afgegeven zal worden aan je lichaam. Eerst krijg je een soort piek in je suikerspiegel die daarna weer naar beneden daalt en dit zorgt dat je trek zal krijgen. Langzame koolhydraten zijn onder andere volkoren brood, crackers, pasta’s. Door deze koolhydraten blijft je suikerpiegel stabieler en en krijg je vanzelfsprekend ook minder snel trek in iets.

tijdNeem je tijd om te eten.  Probeer je tijd te nemen om te eten, dit zal je bewuster maken over wat je eet en hoeveel je eet. Als je gedachtenloos eet kan je al snel teveel eten. Ook zal het je stofwisseling de tijd geven om te laten merken wanneer je genoeg hebt. Negeer dit niet, blijft niet eten als je vol bent.

Elke dag bewegen, minimaal 15 minuten beweging per dag. Een wandeling van 15 minuten is beter dan helemaal geen beweging. Verwacht niet dat je veel van deze korte inspanning af zal vallen, maar het zorgt wel voor een betere doorbloeding. Beter is minimaal 30 minuten per dag in beweging zijn, dit zal vanzelfsprekend meer resultaat hebben. Sporten waarmee je meer en sneller calorieën zal verbranden zijn onder andere joggen, wandelen, spinning, intervaltraining en krachttraining. Ook al is sporten niet jou ding zorg dan toch voor minimale beweging dit kan ook fietsen of wandelen zijn.

Dit zijn voor nu alvast een aantal tips die je makkelijk zelf kan toepassen en wie weet merk je al snel dat het je helpt.

Afvallen kan ook met een van de effectieve methodes, er is er altijd wel een die bij je past of je aanspreekt.